Det du behöver i material är: Sekatör, Kniv, Såjord eller kaktusjord, krukor (gärna runda), plastpåse, ståltråd.
Utgå alltid från en frisk och bra planta när du ska välja ut ditt sticklingsmaterial. Ta inte till exempel en ros som ofta får möjldagg eller liten blomning. Sticklingen kommer att ärva alla egenskaper som moderplantan har, både de bra och de dåliga.
Dessa sorter går utmärkt att ta sommarsticklingar på: Buddleja, Buxbom, Forsythia, Hortensia, Kaprifol, Kerria, Kornell, Lavendel, Liguster, Måbär, Olvon, Paradisbuske, Schersmin, Spirea, Syren, Tok, Try, Trädgårdsprakttry, Ros,
Här nedan ser ni de sticklingar jag valde, en okänd ros som jag gärna vill ha fler av, Buxbom och Lagerhägg.
1: Välj ut din moderplanta med omsorg. Plocka gärna dina sticklingar på morgonen, då är det bra spänst i dem efter nattens dagg och lägre temperatur. Använd rena redskap när du skär till dina sticklingar. Tvätta gärna sekatör och kniv i rödsprit innan användning.
2: Sticklingen ska ha minst två bladpar så storleken kan variera mellan 5-15 cm beroende på sorten du tar stickling från. Skär alltid sticklingen så att den slutar precis under ett bladpar för det är där de nya rötterna kommer att växa ut. Alltså ska det vara ett bladpar där uppe och där nere. Detta gäller inte för Lavendel som man tar med klack (se nedan).
Såhär ser sticklingarna ut efter jag klippt dem i lämplig storlek men inte tagit bort någr blad.
Nu har jag tagit bort det nedersta bladet och klippt till alla blad i lämplig storlek.
Nu har sticklingarna fått sina krukor och ståltråd över, sen är det bara att vattna och trä på en påse.
Lycka till!
Ta lavendelsticklingar med klack:
När man tar lavendelsticklingar så gör man nästan på samma sätt som ovan, men skillnaden är att man tar dem med så kallad klack. Det betyder att du drar ett skott ner mot stammen tills den lossnar. Då får du med en mer förvedad del som är själva klacken. Sätt sticklingen direkt i jorden på samma sätt som de andra.