Text och bild: Anna Theorin
Barrotade växter ser inte ut som krukade. När ni får hem era plantor har de ingen jord vid rötterna och oftast inga eller få blad på grenarna. Dessa rosor är alltså vilande. De ser ut som på bilden nedan.
Det absolut viktigaste när man planterar barrotade rosor är att innan plantering låta dem ligga i en spann med vatten. Hela rötterna ska ligga där minst en timme. På så sätt suger växterna upp vattnet i sina stora rötter. De har inga små vita sugrötter som de normalt suger upp vatten och näring med fortare utan de måste få lite tid på sig nu. Så låt dem gärna ligga där ett bra tag.
Under tiden kan ni förbereda planteringsgropen. Se till att gräva ut en ordentligt grop på ett bra ställe och fundera också på storleken på rosen när den är fullvuxen och hur den kan stå. Vissa rosor klarar en del skugga och vissa vill ha sina soltimmar varje dag. Så rätt växt på rätt plats är viktigast.
Vad ni har för jord i er trädgård avgör också vilken jord ni behöver använda vid plantering. Om ni har lerjord som jag själv - välj en planteringsjord utan tillsatt lera av hög kvalité. Om ni har sandjord eller annan lätt jord använd gärna en planteringsjord med tillsatt lera. Rosor älskar lite lera i marken!
Ni ska inte använda kogödsel eller annan form av "jord" med högt gödselinnehåll nu på hösten. Det fungerar utmärkt vid vårplantering men inte nu. Ni ska heller inte gödsla rosen med någon form av gödsel i år.
Ympningstället är den lilla knöl som sitter mellan grenarna och rötterna (se bild). Det är väldigt viktigt att denna hamnar minst tio cm under jord, helst mer. Om man planterar rosor för grunt så kommer de vara känsligare för frysing och man kan också få stora problem med rotskott. När rosen är planterad och klar vattna den ordentligt, även omd et regnar eller är blött ute. Ni måste fortfarande vattna om det blir eller är torrt ute under hösten.
Jag brukar också slänga på en hög med löv runt alla mina rosor, nyplanterad eller ej på hösten. Speciellt om jag vet att det är en känslig sort eller en lågzonare.
Lycka till!