Tomater är min absoluta favoritgrönsak trots att det egentligen är en frukt. Jag kan inte tänka mig en sommar utan egna tomater. Jag odlar mest körsbärstomater och inte bifftomater. Det är det vi äter mest av så då är det roligast att odla. Eftersom jag inte har något växthus kommer den här artikeln handla om frilandsodling av tomater i krukor.
Först måste du välja vilka sorter du vill odla. I år odlar jag en låg Busk tomat som heter "Tumbling Tom" och en högväxande tomat som heter "Sweetbaby". Busktomater tjyvar man inte utan de växer i en kompakt buskform medans de högväxande tomaterna behöver stöd och där tjyvar man skotten som kommer i bladvecken. Busktomater trivs väldigt bra i amplar och balkonglådor medans de högväxande behöver en stadig kruka på marken. Tänk på att inte välja typiska växthustomater om ni ska odla dem på friland. Det är bättre att gå på rekommenderade frilandssorter än att kämpa i motvind med de som vill ha det varmare.
Man sår sina tomater tidigt på säsongen så att man hinner skörda så mycket som det går innan kylan kommer. Så fröna var för sig i en roottrainer eller så dem två och två i en sålåda. Klipp skoningslöst bort den ena tomatplantan som växer minst och ser vekast ut om ni sår dem två och två i ett fack. Ställ sådden varmt och fukta gärna ofta med en sprayflaska. När tomaterna har kommit upp och de bildats två stycken bladpar, de första hjärtbladen och de andra karaktärsbladen är det dags att plantera om i större krukor.
Ni kommer behöva plantera om tomaterna cirka två gånger till innan de hamnar i sina permanenta krukor. Varje gång planterar ni ner dem djupare, var inte rädd för att dra bort bladen längst ner om ni behöver. När ni vet med er att det är sista omplanteringen och ni har hittat en bra och stor kruka för era plantor, gärna minst 10 L per planta, häller ni på jorden. Jag brukar använda mig och kogödsel på påse. Tomater är hungriga plantor som vill stå i välgödslad jord. Kogödsel man köper i butik i påsar innehåller inte så mycket näring som vi tror så det är inga problem utan bara bra att använda enbart den. Tänk dock på att näringen tar slut även i kogödsel och du måste gödsla dina plantor senare på säsongen, antingen med gräsklipp eller flytande gödsel, Biobact är bra.
Avhärda era tomater långsamt. Det betyder att vi vänjer dem vid att vara utomhus. Först börjar du med att ha dem ute några timmar i skuggan, sen ökar du på timmarna långsamt tills de kan stå ute hela dagen. Då kan du ställa dem i solen där de kan stå ute dygnet runt. Tänk på att ha fiberduk hemma ifall det skulle bli kyligare någon natt eller dag. Då kan du snabbt täcka över plantorna och skyddar dem mot den värsta kylan. Tomater vill stå i soligt läge, gärna mot en vägg för extra värme.