• Blogg
  • Kontakt
  • Trädgårdsmästeri
    • Skötsel
    • Anläggning
  • Trädgård i Skrift och Foto
  • Design
    • Trädgårdsrådgivning
    • Designpaket >
      • Rabatt
      • Lilla Designpaketet
      • Mellan Designpaketet
      • Stora Designpaketet
      • Komplett Design

Beställningar innan semestern

6/27/2016

0 Comments

 
Snart går jag på semester kära vänner!
​Det betyder att om ni vill ha några växter hemlevererade innan v 28 måste jag beställningarna senast på söndag v 26! Här kommer ett litet urval av vad som finns tillgängligt för beställning! Om det är något annat ni vill ha är det bara att höra av sig!

Buskar och klätterväxter

Picture
Klematis "Paul Farges"¨- levereras i 3,5 L kruka - Pris: 300 kr
Höjd 5-7 m. Kraftigväxande. Små vita 2,5-4 cm stora svagt doftande blommor i klasar i juli-sept. Mycket rikblommande. Får fina silvriga fröställningar. Sol- halvskugga. Anspråkslös. Vid spaljéer, plank, murar och stora träd. Beskäres vid behov ca: 50 cm ovan mark tidigt på våren. En kanonsort som man bör välja istället för vanlig Clematis vitalba. En klematis sort man inte kan misslyckas med.
Picture
Klätterhortensia, 30-40 cm vid ankomst lev i 3,5 L kruka - Pris 320 kr
​Höjd 4-7 m. Vita blommor med flata blomställningar i juni-juli. Friskt bladverk. Klättrar med luftrötter. 'Suger' sig fast mot underlaget. Sol till skugga.
Picture
Syrenbuddleja NANHO BLUE - levereras i 3,5 L kruka - Pris: 240 kr
Kompakt växtsätt. Höjd 1,5 - 2 m. Lilablå blommor. Silvrigt bladverk. Sol. Solitär. Nanho typerna är härdigare än övriga buddlejor
Picture
Dvärgrosenprakttry "Minuet" - levereras i 3,5 L kruka - Pris: 188 kr
​Kompakt växtsätt. Höjd 0,5-0,8 m.m. Mörkrosa blommor i maj-juni. Grönt bladverk med purpur färg, helt purpurfärgad på hösten. Sol-halvskugga. Marktäckare.

Picture
Ungersk syren "Oden E" - levereras i 5 L kruka - Pris: 263 kr
​Upprätt, växer långsamt. Höjd 2-3 m. Mörkvioletta blommor i juni. Mörkt glänsande gröna blad. Sol-halvskugga. Tål vind och stadsklimat. Häck- och landskapsväxt, solitär. En mycket fin sort. E-merit. Långsamväxande, frisk och fint bladverk.

Picture
Getris "Dilon" - Levereras i 3,5 L kruka - Pris: 225 kr
​Utbrett växtsätt. Höjd och bredd ca: 1 m. Små gula blommor i juni-september. Får kopparfärgat bladverk på våren och sedan grönt bladverk under sommaren. Fin höstfärg. Sol-halvskugga. Marktäckare och buskage även under träd. Klarar de flesta jordarter. En mycket bra sort.

Picture
Silverbuske "Zempin" - Levereras i 3,5 L Kruka - Pris: 295 kr
​Buskigt växtsätt. Höjd 2 m. Gula doftande blommor. Silverfärgat bladverk. Denna sort håller bladen längre och är silvrigare än arten. Extremt sol och vindtålig. Soligt läge. Anspråkslös.

Picture
Rosenmagnolia "Galaxy" - 60-80 cm hög vid ankomst - Pris: 1,120 k
​Snabbväxtande brett, upprätt växtsätt. Höjd ca 3-5 m. Stora rosa-röda blommor i april-maj. Stora ovala mörkgröna blad. Skyddat soligt läge. Solitär

Träd

Picture
Ginnalalönn E - strl ungträd 150-200 cm vid ankomst - Pris: 1,275 kr
​Litet träd. Tätt sirligt växtsätt, tunna grenar. Höjd 4-6 m, bredd 4-5 m. Små vitaaktiga blommor i maj. Flikade friskt gröna blad, stark röd/gul höstfärg. Sol-halvskugga. Lämplig som solitärträd. Härdig. Tål vind/salt/stadsmiljö. E-merit: Härdigare och enhetligare frökälla.

Picture
Katsura E - levereras i strl 250-300 cm hög - Pris: 2,075 kr
​Höjd 15-18 m, bredd 6-8 m. Små rödlila blommor i april - maj. Hjärtformade blad, orange-röd höstfärg. Bladen doftar nybakat bröd vår och höst. Sol-halvskugga. Viktigt med fuktig växtplats och vindskyddat läge. E-merit: Svensk frökälla och är därmed härdig, fin höstfärg. Har ett grunt och kraftigt rotsystem som gör att det är svårt att plantera t.ex buskar och perenner under trädet. Solitär eller parkträd

Picture
Purpurapel "Stenström" - levereras i strl 200-250 cm hög - Pris: 1,550 kr
​Höjd 4-5 m, bredd 5-6 m. Lite hängande växtsätt. Bladen är först röda senare mörkgröna ofta flikiga. Mörkrosa blommor, röda frukter. En frisk och bra sort.

Picture
Silverpäron - levereras i strl 150-175 cm hög - Pris: 1,175 kr
Ett litet gracilt träd med överhängande grenar. Höjd 4-6 m, bredd 4-6 m. Vita blommor på våren. 2-3 cm breda hårda oätliga päron. Silverglänsande elliptiska blad. Soligt läge, tål torra varma lägen och de flesta jordar. En mycket fin sort.
0 Comments

Odla ätbart - funderingar

6/19/2016

0 Comments

 
Det enda jag odlat som varit ätbart har varit tomater och chilli, lite mynta och oregano. Tomater för att det är min favoritgrönsak, chilli för grillningens skull och myntan är självklar om man gillar Mojito ;) Jag har aldrig varit någon "grönsakslands-tjej" utan mer en "Austinrosor och ovanliga perenner-tjej". I år däremot är det lite annorlunda. I år odlas det mycket ätbart här hos mig. Och jag har blivit frälst! Så roligt det är att odla mat! Egentligen har jag odlat mycket på grund av bilder och artiklar till odla.nu. Men nu har jag själv insett tjusningen med odlandet. Tydligen var jag tvungen att göra det som ett jobb innan jag fattade hur kul det var :D

​Vi har ätit egenodlad sallad varje dag i en vecka! Plocksallat och Mangold är det jag odlar. Den vanliga vita Mangolden eftersom den ska vara godast och plocksallat för att jag inte ooorkar vänta på huvuden. Rädisorna är på gång och salladslöken med.
Picture
Latmask som jag är odlar jag rakt ner i kogödsel... vem orkar blanda jord när det fungerar så bra med kogödsel. Min största fundering nu är hur jag ska kunna odla så mycket mat som möjligt med så lite skötsel som möjligt. Jag har redan en krävande trädgård, och när jag väl kommer hem från en arbetsdag med trädgård har jag absolut noll lust att tvingas ut i trädgården för att jag måste. Det MÅSTE vara roligt i min egen trädgård annars skippar jag det. Just nu sitter jag och kikar på bevattningssystem till min krukodling.

​Chilin "Gusto Purple" har kommit långt! Jag har aldrig odlat den sorten innan så det ska bli spännande att se hur stark den är.
Picture
Till och med gurka odlar jag nu. För första gången och i en alldeles för liten kruka och utomhus fast det är en växthusgurka. Men den verkar trivas och växer så det knakar. Jag själv är inte så förtjust i gurkor överlag men familjen äter dem gärna :)
Picture
Sist men inte minst mina tomater och kryddkrukor. Jag odlar tre sorters tomater i år, alla små minitomater eftersom de är godast att äta direkt från plantan. Basilikan är ett måste och där ser ni en chilli som ska få olika färger allt från grön till lila. Men mina ser mest gula ut. Så man kan säga att det som är nytt för i år är allt förutom chili och tomater. Jag tycker det har gått bra än så länge :D
​
Picture
0 Comments

Ta sommarsticklingar - artikel till odla.nu

6/17/2016

0 Comments

 
Den här artikeln skrev jag till odla.nu, det är perfekt att ta sommarsticklingar nu!

Det du behöver i material är: Sekatör, Kniv, Såjord eller kaktusjord, krukor (gärna runda), plastpåse, ståltråd.
​

Utgå alltid från en frisk och bra planta när du ska välja ut ditt sticklingsmaterial. Ta inte till exempel en ros som ofta får möjldagg eller liten blomning. Sticklingen kommer att ärva alla egenskaper som moderplantan har, både de bra och de dåliga.
Dessa sorter går utmärkt att ta sommarsticklingar på: Buddleja, Buxbom, Forsythia, Hortensia, Kaprifol, Kerria, Kornell, Lavendel, Liguster, Måbär, Olvon, Paradisbuske, Schersmin, Spirea, Syren, Tok, Try, Trädgårdsprakttry, Ros,

​​​Här nedan ser ni de sticklingar jag valde, en okänd ros som jag gärna vill ha fler av, Buxbom och Lagerhägg.
Picture
Såhär går du tillväga!

1: Välj ut din moderplanta med omsorg. Plocka gärna dina sticklingar på morgonen, då är det bra spänst i dem efter nattens dagg och lägre temperatur. Använd rena redskap när du skär till dina sticklingar. Tvätta gärna sekatör och kniv i rödsprit innan användning.
2: Sticklingen ska ha minst två bladpar så storleken kan variera mellan 5-15 cm beroende på sorten du tar stickling från. Skär alltid sticklingen så att den slutar precis under ett bladpar för det är där de nya rötterna kommer att växa ut. Alltså ska det vara ett bladpar där uppe och där nere. Detta gäller inte för Lavendel som man tar med klack (se nedan). 

​Såhär ser sticklingarna ut  efter jag klippt dem i lämplig storlek men inte tagit bort någr blad.
Picture
​3: Ta bort de nedersta bladen som ska stå i jord och klipp gärna de andra bladen på hälften om de är stora. Det gör att sticklingen fokuserar på att bilda rötter istället för att "behålla" de befintliga bladen. 

​Nu har jag tagit bort det nedersta bladet och klippt till alla blad i lämplig storlek.

Picture
4: Sätt sticklingarna i ytterkant på en rund kruka, det får plats ganska många sticklingar i en större kruka. Vattna sticklingarna så att jorden omsluts runt sticklingen. Sätt en ståltråd tvärs över krukan och trä på en plastpåse med hål i. Håll koll på fuktigheten och vattningen. Jorden ska vara fuktig men inte blöt. Ställ krukorna i skuggan så de inte torkar ut. Nu är det bara att vänta och se vilka som dyker upp först!

​Nu har sticklingarna fått sina krukor och ståltråd över, sen är det bara att vattna och trä på en påse.
Picture
Efter ca 6 veckor brukar det ha blivit lite rötter på sticklingarna men det kan ta längre tid. Plantera då om varje stickling i en egen kruka och sköt om som vanligt efter det. Första vintern gräver jag ner hela krukorna i rabatten om de inte rotat sig ordentligt.

​Lycka till!

Ta lavendelsticklingar med klack:


När man tar lavendelsticklingar så gör man nästan på samma sätt som ovan, men skillnaden är att man tar dem med så kallad klack. Det betyder att du drar ett skott ner mot stammen tills den lossnar. Då får du med en mer förvedad del som är själva klacken. Sätt sticklingen direkt i jorden på samma sätt som de andra.
0 Comments

Vad göra i trädgården - mitten på juni - Artikel till odla.nu

6/14/2016

1 Comment

 
Ljuva Juni! Vad vi har längtat efter dig.. Varma, ljusa kvällar. En försommarblomning som är den vackraste på hela året. Förhoppningar och drömmar, daggvått gräs på morgonen. Flädersaft. Grillkvällar ute med egenodlade kryddor som doftar.  Ja, Juni är verkligen en månad vi ska njuta av. Men det är även nu som det växer som allra mest så det finns en del att göra i våra trädgårdar. Skynda långsamt och glöm inte att stanna upp ett tag och bara vara.
Picture
​Månaden Juni kan se lite annorlunda ut i vårt avlånga land. Nere i söder är det redan högsommarvärme men i norr kan det fortfarande bli lite kallt på natten. Den här skötsellistan är alltså generell över hela landet. Man får anpassa sig lite efter vädret själv såklart. Om ni vill lägga till någonting för er zon får ni gärna göra ett inlägg på vår Facebook sida! Alla råd och tipps är välkomna!
Så grönsaker på friland
Nu kan man så grönsaksfröer på friland eller om du bor i en lägre zon kanske du redan kan så omgång nr 2. Snabba grönsaker som rädisor, ruccola och spenat kan du med fördel så i omgångar hela sommaren för att alltid ha tillgång till färska grönsaker.
Ställ ut tomater och chili
Nu kan du ställa ut tomater och chilli på friland, i kruka eller bädd. Nattemperaturen är nu så hög så de klarar sig utomhus. Glöm inte att hålla en jämn bevattning på tomaterna, annars krullar sig bladen.
Klipp och gödsla gräset
Klipp gräset ofta och lite istället för att klippa det en gång i veckan men ta ner det för mycket. Du får den vackraste gräsmattan om du gödslar en omgång nu med hönsgödsel och sen klipper det två gånger i veckan. Grannarna kommer bli gröna av avund :)
Rabatterna behöver luckras och gödslas
Rabatterna behöver en luckring, detta gör man för att inte det ska bli en hård jordskorpa om det blir torrt. Ogräs har lättare att få fäste och vattnet sjunker ner bättre till rötterna. När du gör det kan du även gödsla rabatterna, använd gärna chrysan som gödningsmedel. Sen får vi inte glömma att rensa ibland också.
Gallra bland frukten
Om du fått kart på dina fruktträd kan du nu gallra bort de svagaste frukterna. Lämna en eller två kart på varje fruktsättning för optimal skörd.
Klipp häcken
Nu är det dags att klippa och putsa på vissa häckar. Liguster och Thuja är typiska häckväxter du kan klippa nu. Läs på om vilken sorts häck du har först bara, till exempel bokhäckar ska inte klippas nu. När du klippt häcken kan du även ge den en giva gödsel och en rejäl vattning för att hålla den frisk och glad.
Gallra syrenen och rhododendronen
Har du en gammal syren som behöver gallras ur eller en rhododendron du vill stamma upp? Nu är bästa tiden att göra det. Glöm inte att rhododendronen gärna vill ha rhododendrongödsel efter blomning.
Picture
Picture
1 Comment

June 02nd, 2016

6/2/2016

0 Comments

 
Picture
Picture
Picture
Picture
Picture
0 Comments

    Välkommen

    Mitt namn är Anna Theorin och jag arbetar som trädgårdsmästare på min egen firma Theorins Trädgårdar AB. Samt... 
    ​ - Skriver artiklar och Fotar för odla.nu
     -Håller föreläsningar och kurser.
    ​ - Startat och driver "Kolonipodden" tillsammans med Per Dahlberg.
    ​ - Pratar trädgård i P4-Göteborg varje måndag kl 10:00.
    ​ Ja det är mycket trädgård, varje dag. Men jag kan inte annat än älska det!


    Archives

    October 2019
    September 2019
    May 2019
    February 2019
    January 2019
    December 2018
    November 2018
    October 2018
    September 2018
    June 2018
    May 2018
    April 2018
    March 2018
    February 2018
    January 2018
    December 2017
    November 2017
    October 2017
    September 2017
    August 2017
    June 2017
    May 2017
    April 2017
    March 2017
    February 2017
    January 2017
    December 2016
    August 2016
    July 2016
    June 2016
    May 2016
    March 2016
    February 2016
    December 2015
    October 2015
    June 2015
    May 2015
    April 2015
    March 2015
    February 2015
    January 2015
    December 2014
    November 2014
    October 2014
    August 2014
    July 2014

    Categories

    All
    Allmänt
    Allmänt
    Anna Testar
    Buskar
    Färgval
    Färgval
    Färgval
    Frösådd
    Frukt Och Bär
    InstaWeek
    Jonsereds Trädgårdar
    Jonsereds Trädgårdar
    Krukväxter
    Lökar Och Knölar
    Lökar Och Knölar
    Mässor
    Perenner
    Rabatter
    Resor
    Rosor
    Sticklingar
    Tema Inlägg
    Tema Inlägg
    Videoblogg

    RSS Feed

Powered by Create your own unique website with customizable templates.
Photo used under Creative Commons from Swallowtail Garden Seeds