• Blogg
  • Kontakt
  • Trädgårdsmästeri
    • Skötsel
    • Anläggning
  • Trädgård i Skrift och Foto
  • Design
    • Trädgårdsrådgivning
    • Designpaket >
      • Rabatt
      • Lilla Designpaketet
      • Mellan Designpaketet
      • Stora Designpaketet
      • Komplett Design

driva kvistar inomhus

2/27/2017

0 Comments

 
Den här lilla artikeln har jag skrivit för odla.nu :) Ni vet väl att ni kan läsa alla mina artiklar där!
​

Nu är det hög tid att ge sig ut i trädgården och hämta in kvistar för drivning inomhus. Man kan prova med de flesta men gärna de som blommar. Hägg, körsbär och forsythia är ett säkert kort. Det känns helt underbart när man ser blommorna explodera inne och häggens doftande hängen när kylan fortfarande håller ett stadigt tag om oss utomhus.
Picture
Att driva kvistar inomhus är enkelt men om man börjar för tidigt så får man inga blommor alls. Det gäller att växten har fått sin vintervila, här i söder kan man börja nu och i norr kan man vänta någon vecka. Man kan oftast se på växten att den utvecklat knoppar om än små, då vet man att det är dags att ta in dem.
Klipp med ren och spritad sekatör och klipp hela rena snitt så inte växten skadas. Man ska egentligen inte klippa körsbär nu utan i JAS men om man har ett större träd så gör det ingenting om man klipper lite om man gör det ordentligt. Jag tar bara klipp från friska träd och buskar jag vet klarar av det.
De växter man kan ta in nu är:
Häggmispel - blommar      Vide - får kisar
Forsythia - blommar          Paradisbuske - blommar
Vinbär - blommar med gröna små blommor men doftar magiskt     Spirea - blommar
Blåbär - blommar med små gröna blommor      Deutzia - blommar
Björk - blommar inte          Rosenrips - blommar
Fruktträd - blommar          Schersmin - blommar
Korsbärskornell - blommar     Magnolia - svår men blommar
Picture
När man har tagit in sina kvistar kan man snitta dem på längden, ca 5 cm vid basen. Ju större snittyta desto mer vatten kan kvisten ta in. Vissa kvistar tar längre tid på sig för att komma i blom men de är så vackra under tiden så det gör ingenting. Räkna i alla fall med minst två veckor.

Ställ kvistarna i en vas med ljummet vatten. Byt gärna vatten varje eller varannan dag precis som med snittblommor. Man kan även snitta om basen ibland om man tycker det ser torrt ut. Om du har det torrt inomhus så kan det vara bra att spraya med lite vatten ibland så knopparna håller sig fuktiga. Det största problemet brukar nämligen vara att knopparna torkar. Glöm inte att kolla så inte det sitter löss på bladen när de slått ut. Då får man ta ut alla kvistar igen, lössen smittar väldigt lätt till dina krukväxter.
​
Lycka till med era kvistar!
Picture
0 Comments

Rabattförslag - klassisk rabatt - sol

2/22/2017

0 Comments

 
Picture
0 Comments

Fruktträden i min trädgård

2/21/2017

0 Comments

 
​Jag har mängder med buskar och träd i min lilla trädgård på 1700 kvadrat. Både vanliga skogsträd och planterade sorter som blommar och ger vackra höstfärger. Träden gör mycket för min trädgård. De ger liv och glädje till både fåglar och insekter. De gör att trädgården ser ombonad ut och ger svalka varma sommardagar.

​Mina fruktträd är mig extra kära. Jag har tre äppelträd, ett plommonträd, tre sötkörsbär och ett päronträd. Jag har även lite odlade sorter av dessa men de ger ingen frukt. Jag har räknat ut att mina fruktträd är mellan 70-80 år gamla. Med vridna stammar, vissa ihåliga men starka och friska står de kvar. Fruktträden ger sådan glädje, från deras överdådiga blomning på våren till deras äpplen, plommon och allt du kan önska dig senare på sommaren. Barnen i grannskapet brukar gå in och "palla" men jag vet inte om du kan kalla det palla när de vet att de får gå in och ta vad de vill ha.

​Min trädgård ger ett sånt överflöd av frukt och bär att det räcker till hela vår familj, barnen på skolorna i närheten och pendlarna som promenerar förbi varje dag ner till tåg och buss för att åka in till stan.
​Körsbärsträd i blom.
Picture
Jag tycker nästan det ska vara obligatoriskt att ha ett fruktträd i sin trädgård.. Oavsett storlek kommer du och kommande generationer få sådan glädje av detta lilla träd. För att inte tala om alla insekter. Humlor och bin surrar i trädkronorna varje vår och det känns hoppfullt tycker jag.

​Mina äppelträd klipper jag så gott det går, det ena, ett Gravenstein går knappt att klippa, men det gör inte så mycket just på det trädet. Aroma och Katja går bättre. När man har de här tre träden får äpplen från tidig sommar till hösten. Gravenstein är nog mitt favorit när det gäller smak. Ett av de godaste äpplen jag ätit någonsin. Det är så gott att jag faktiskt ska plantera ett till i år.
​Gravenstein i blom
Picture
Päronträdet står precis invid huset. Någon hade verkligen inte tänkt till när det planterades. Men det gör heller inte så mycket. Jag kan plocka päron från badrumsfönstret och när det blommar kan man sitta under i solen och det känns som det regnar blomblad. Jag har tyvärr ingen riktig koll på vilken sort det är men skulle tro att det är ett Göteborgs Diamant.

​Tidig vår för tre år sedan. Nu är päronträdet ännu högre...​
Picture
Plommonträdet vet jag heller inte vilken sort det är men det är gula, goda plommon och det står i nästan helskugga men ger frukt endå. Det är risigt och litet och väldigt gammalt men jag har inte hjärta att ta bort det. Så det får stå kvar där bredvid en Ask och en Hägg under ett Körsbärsträd tills det själv inte vill det längre. Min förhoppning är att många fler väljer att plantera fruktträd i sin trädgårdar. För en dag kommer de här gamla träden att ramla ihop och då har vi snart inga kvar i trädgårdarna. Tänk på det och plantera ett litet fruktträd idag, för morgondagens skull...
Picture
0 Comments

Odla grönsaker inomhus i vinter

2/17/2017

0 Comments

 
Den här artikeln har jag skrivit för odla.nu. Där kan ni läsa fler av mina artiklar!
Att odla grönsaker inomhus nu under vintern är något jag tycker alla ska prova. Det är enklare än man tror och det är något speciellt med egenodlad sallat på smörgåsen i februari. Det känns inte lika lång tid kvar tills våren kommer om det gror och spirar inomhus. Jag odlar väldigt enkelt, alltså inte så mycket krusiduller, då kan alla prova och det tycker jag verkligen att ni ska göra!

Picture
​Först måste vi gå igenom vad du behöver för att kunna odla inomhus. Jag har skalat ner tillbehören betydligt eftersom jag vill att alla ska kunna odla hemma, men det är endå vissa saker du behöver införskaffa.


  • Frön, olika sallatsfrön, bondbönor, rädisor osv. Prova gärna dina gamla frön du redan har.
  • Såjord
  • Flytande gödning för grönsaker, jag rekommenderar BioBact.
  • Papperstidning, vanlig dagstidning
  • Någon form av tråg, fungerar med vilket plasttråg eller glastråg som helst ex glasspaket eller ugnsform
  • Lysrör med kallt ljus (kan uteslutas på vissa odlingssätt)
  • Folie (kan uteslutas på vissa odlingssätt)
Picture
​Enkel odling av skott
Att odla skott inomhus är både enkelt och roligt. Man kan skörda flera gånger om man gödselvattnar kontinuerligt. Jag har provat både ärtskott och bondbönor.

Bondbönor och ärtor var enklast och gav mest skörd per låda och frö. Bondbönorna smakar mer än ärtskotten men de är inte lika krispiga och vattenspända utan mer bladliknande. Jag har provat att odla ärtorna i enbart vatten och i såjord. De i såjord kom upp fortast men kräver lite mer skötsel då jorden torkar ut fortare än enbart vatten.

Denna metoden kräver inget extraljus och ingen folie men om man vill skörda flera gånger krävs det att man gödslar i vattningen.
Om man ska odla ärtskott i vatten så häller man helt enkelt ut en massa vanliga gula ärtor från affären på en tallrik och häller på vatten. Ställ ärtorna varmt och ljust. Under några dagar kan det vara bra att skölja av ärtorna, speciellt när ytterhöljet släpper. Jag vill inte att ytterhöljet ligger i vatten och sköljer bort det så fort det släpper. Sen vattnar du ibland när du ser att det avdunstat, ärtorna behöver inte vara helt nedsänkta i vatten utan det räcker att den lilla roten som kommer är det.
Picture
​När du odlar i såjord planterar du många ärtor ca en cm ner i jorden och vattnar. Ställ även detta tråget varmt och ljust. Håll sådden fuktig under hela tiden. Ibland kan du behöva duscha sådden både morgon och kväll om det är varmt och soligt.  När du skördar så klipper du ovanför första bladparet om du vill skörda fler än en gång. Det ska alltså vara kvar ett blad på skottet efter att du klippt. Nu kan du börja hälla i flytande gödning i vattnet när du fyller på. Använd mycket svag dos. Ni som använder BioBact ser att vattnet enbart ska vara ljust färgat av biobacten och om det är för mörkt får ni späda ut det med mer vatten.
Bondbönor planteras i såjord och skördas och sköts om precis som ärtskott som du odlar i såjord. De behöver dock mer plats för sina rötter som ni ser på bilder :)
Picture
​Odla grönsaker under extrabelysningJag odlar grönsaker under extrabelysning inomhus hela vintern. Då har jag använt mig av krukor gjorda av tidningspapper men ni kan använda vilket odlingstråg ni vill. Jag har odlat olika sorters sallat, rädisor och mangold. Detta har fungerat utmärkt! Jag har sått allting förutom rädisorna tätt eftersom jag vill ha riktiga rädisor och inte bara späda blad. Det blir inga stora rädisor men rädisor blir det.
Börja att så dina frön i såjord. Vattna lätt och ställ sådderna varmt tills de grott. Efter att allt har grott är det dags att flytta sådderna till en svalare plats. Eftersom vi kommer använda oss av extrabelysning så behöver det inte vara bredvid ett fönster utan du kan ställa sådderna längre in i ett rum, i en källare eller vart du har plats. Montera upp lysröret ovanför sådderna. Lysröret ska hänga ca 10 cm ovanför växterna eller närmre och flyttas upp ju högre växterna blir. Som reflektorer använder jag vanlig folie, riv av två ark och sätt fast dem på långsidorna av sådderna så ljuset når överallt och inte bara ovanifrån.
Se till att sådden är fuktig ofta och eftersom vi använt oss av såjord så gödselvattnar vi från början med en svag dos gödsel i vattnet. Det tar ett tag för grönsakerna att bli stora men det är väl värt väntan. Tillslut kan du plocka små blad av salladen och sen tar du och skördar rädisorna.
Plocka sallaten varje blad för sig själv så kan du fortsätta skörda under en längre tid än om du tar och klipper av alla salladsblad med en gång.
Se till att ha lite sådder på gång när du väl skördat klar så du kan ställa dit dem under växtbelysningen och fortsätta skörda grönsaker hela långa vintern.
Lycka till! 
Picture
0 Comments

Odla Ekologiskt - kurs nu i februari

2/12/2017

0 Comments

 
Jag har lite olika kurser på Oscarshöjds blommor och trädgård i Floda nu under våren. Den första är odla ekologiskt. Och då pratar jag såklart om grönsaker :) Denna kurs vänder sig till dig som vill kunna odla egna grönsaker hemma oavsett om du har en balkong eller en trädgård - vi kommer prata om både krukodling och traditionell odling. Vi kommer även att gå igenom hur du odlar grönsaker under vinter och vårvintern både inomhus och utomhus.

Anledningen till att kursen hålls redan i februari är för att jag vill att ni ska kunna hinna så chili, tomater och andra grönsaker som måste sås nu. De man köper som färdiga plantor är sällan odlade ekologiskt och ofta mycket dyrare än en påse med frön.

Vi kommer även att gå igenom hur du tar hand om sjukdomar, skadedjur osv giftfritt. Vi vill inte använda någon form av gift i våra trädgårdar oavsett om det handlar om grönsaker eller rosor :) Vi vill heller inte använda oss av konstgödsel i trädgårdarna så jag kommer att gå igenom hur vi gödslar med olika sorters organiska material beroende på vad vi vill uppnå, mer blad på salladen? Större tomater osv.. olika sorters gödsel ger nämligen olika sorters resultat.

Ni kommer även få tips om hur man skördar vissa grönsaker i omgångar så man får ut maximalt med grönsaker under en säsong.

Jag hoppas vi ses där!

Anna
Picture
0 Comments

Inomhusodling

2/3/2017

0 Comments

 
Det växer så det knakar hemma hos mig! I alla fönstren är det något som gror. Det kliar i fingrarna på att sätta igång ute. Jag funderar starkt på att bygga mig en varmbänk i helgen och prova asiatisk kål nu när temperaturen knappt går under nollan här i Göteborg. Ska bara få tag i plexiglas som har bättre isolerförmåga (fast är fulare) än vanliga fönster...

​Mina Bondbönor växte ur sina krukor så de fick en egen ny plats i fönstret. Vilka rötter de har! Och jag som bara använde ett papper till krukorna, hade nog behövt minst tre lager för att hålla inne den växtkraften! Mitt lilla miniväxthus fick bli sällskap, pärlhyacinter, plättar i luften och mossa bor där just nu. Men pärlhyacinterna håller även de på att smita :)
Picture
Picture
Jag har även sticklingar av Pelargoner i köksfönstret. Några i vatten och några i jord. De i jord har precis blivit satta så det har inte hänt mycket på den fronten. De i vatten är en doftpelargon som heter Dr Westerlunds Pelargon och kallas även Rosengeranium. Den doftar fantastiskt! Den andra är en doftpelargon med men har vitspräckliga ludna blad och tyvärr har jag glömt namnet på den. Men den är inköpt på Pelargonmuseet på Tjörn i alla fall.
Picture
Picture
Det finns lite mer som växer och gror här hemma men det ska bli en egen artikel till odla.nu så den får ni läsa när den kommer ut!

Anna
0 Comments

    Välkommen

    Mitt namn är Anna Theorin och jag arbetar som trädgårdsmästare på min egen firma Theorins Trädgårdar AB. Samt... 
    ​ - Skriver artiklar och Fotar för odla.nu
     -Håller föreläsningar och kurser.
    ​ - Startat och driver "Kolonipodden" tillsammans med Per Dahlberg.
    ​ - Pratar trädgård i P4-Göteborg varje måndag kl 10:00.
    ​ Ja det är mycket trädgård, varje dag. Men jag kan inte annat än älska det!


    Archives

    December 2020
    September 2020
    August 2020
    June 2020
    May 2020
    April 2020
    March 2020
    October 2019
    September 2019
    May 2019
    February 2019
    January 2019
    December 2018
    November 2018
    October 2018
    September 2018
    June 2018
    May 2018
    April 2018
    March 2018
    February 2018
    January 2018
    December 2017
    November 2017
    October 2017
    September 2017
    August 2017
    June 2017
    May 2017
    April 2017
    March 2017
    February 2017
    January 2017
    December 2016
    August 2016
    July 2016
    June 2016
    May 2016
    March 2016
    February 2016
    December 2015
    October 2015
    June 2015
    May 2015
    April 2015
    March 2015
    February 2015
    January 2015
    December 2014
    November 2014
    October 2014
    August 2014
    July 2014

    Categories

    All
    Allmänt
    Allmänt
    Anna Testar
    Buskar
    Färgval
    Färgval
    Färgval
    Frösådd
    Frukt Och Bär
    InstaWeek
    Jonsereds Trädgårdar
    Jonsereds Trädgårdar
    Krukväxter
    Lökar Och Knölar
    Lökar Och Knölar
    Mässor
    Perenner
    Rabatter
    Resor
    Rosor
    Sticklingar
    Tema Inlägg
    Tema Inlägg
    Videoblogg

    RSS Feed

Powered by Create your own unique website with customizable templates.
Photo used under Creative Commons from Swallowtail Garden Seeds