• Blogg
  • Kontakt
  • Trädgårdsmästeri
    • Skötsel
    • Anläggning
  • Trädgård i Skrift och Foto
  • Design
    • Trädgårdsrådgivning
    • Designpaket >
      • Rabatt
      • Lilla Designpaketet
      • Mellan Designpaketet
      • Stora Designpaketet
      • Komplett Design

beskärningstider

1/31/2017

0 Comments

 
I Februari och Mars beskär jag buskar och fruktträd. Man beskär alla fruktträd förutom körsbär i Februari/Mars. Man beskär dem även i Juli, Aug, Sept och då kan man också ta körsbären. Jag föredrar att klippa träden nu på vårvintern för att man ser tydligt hur växtsättet på trädet är och så stimuleras återväxt av ny frisk ved om man klipper på vårvintern.
Picture
Saker man ska tänka på när man beskär fruktträd.
  • ​Ha god hygien, sjukdomar smittas lätt mellan träd och speciellt fruktträd är utsatta för kräfta, röta och andra tråkiga sjukdomar. När trädet väl har blivit smittad är det inte mycket man kan göra för att det ska bli friskt igen. De flesta träd lever länge och ger god skörd även med sjukdomar men det är dumt att hålla dålig hygien mellan träden. Sprita alltid av verktygen när du byter träd
  • Om du behöver använda verktyg på el eller bensin för att ta ner en gren så ska du avstå. Ta inte grenar som är större är 10 cm i diameter om du inte måste. Om du verkligen måste ta ner en större gren, skär den med en större handsåg istället och gör det i bitar så inte grenen fläks.
  • Ta varken för lite eller för mycket vattenskott. Man ska aldrig skära av alla vattenskott under en beskärning. Då är risken stor att du kommer få ännu mer under kommande år än du redan haft. Vad som är lagom kan ta lång tid att lära sig och det krävs övning.
  • Unga fruktträd måste uppbyggnadsbeskäras för att få en vacker form och ge frukt tidigare. Detta är svårt så ring hellre och be om hjälp.
Picture
Man beskär även buskar på vårvintern för att antingen föryngra busken helt eller för att gallra ur. Olika buskar beskärs på olika sätt och under olika tidpunkter. Man kan inte bara klippa ner vilka buskar som helst. Även här krävs god hygien och sprita av dina verktyg efter varje buske.

​Om ni behöver hjälp med er beskärning är det bara att ringa och boka tid. Tänk på att jag inte skär i fruktträd efter Mars och inte under sommaren.
​Om ni vill lära er att beskära era fruktträd själva kan ni antingen gå en av mina kurser på Oscarshöjds Blommor och Trädgård, Floda eller få en privat lektion hemma hos er med era egna träd.
0 Comments

Fröer och sånt

1/27/2017

0 Comments

 
I år ska jag odla mängder med grönsaker. Men vissa sorter verkar lite roligare och mer spännande än andra. Jag tänkte berätta lite om de olika sorterna som jag ska odla i år. Jag har köpt dessa fröer från Impecta men de finns säkert lite varstans.

Sockerärt "Märta"

 Märta är en väldigt gammal sort som numera räknas till kulturarvssorter. Den har ljust gula baljor istället för gröna och blir hög med sina 150 cm. Finns få fröer av denna så om man vill ha några gäller det att vara ute i god tid. På grund av att det inte finns så många är den relativt dyr för en ärta. Jag som älskar sockerärter och äter de som godis är väldigt nyfiken på Märta! Bildern är tagen från Impecta.
Picture

Morot "Paris market"

Morötter är morötter sitter du och tänker nu ;) Men i år ska jag odla en lila sort som är ganska vanlig men också en karottmorot. Karottmorötter är korta, knubbiga morötter som mognar extra tidigt. De är också bra om man har lite tyngre jord eller vill så i omgångar och äta små, vilket jag vill. "Paris Market" kan man även odla i kruka med bra resultat!
Picture

Huvudsallad "Merveilles des quatre saisons" EKo

Världens längsta namn på en sallad. Men den gör själ för sitt fina namn. Detta är helt klart den vackraste av sallader jag sett. Det är en till kulturarvssort från 1885. Den är tvåfärgad, så den inre delen är ljust grön och så tonar den ut i rött. En medeltidig sallad som plockas i hela huvuden istället för ett blad i taget. Och det bästa är att den blir godare om den står i halvskugga!
Picture

Röd salladslök "lilia"

Vi äter mängder med salladslök på sommaren! Så varför inte prova en lila sort som är knubbig istället för rak i basen :) Det är en snabbväxande lök och ska inte förväxlas med rödlök. Du kan äta hela växten och man använder både blast och lök i matlagningen. Den är mild i smaken och du sår den tätt i omgångar hela sommaren. Bild tagen från Impecta.
Picture

Körsbärstomat "sweetbaby"

En favorit bland många odlare som jag inte provat. Ska ge mängder med små körsbärstomater under hela sommaren som är söta och fina. Blir hela 150 cm hög och måste tjuvas. Jag odlar alla mina tomater och gurkor i stora krukor på altanen! De ska ha mycket vatten, näring och sol! Bild tagen från impecta.
Picture
0 Comments

Rabatt som blommar hela sommaren!

1/25/2017

0 Comments

 
För två år sedan ungefär anlade jag en underbar éntrerabatt hos en kund. De ville ha en blommande rabatt hela sommaren som fjärilar och humlor älskade. Biologisk mångfald är en viktig del i trädgården om man vill hålla skadedjur borta och samtidigt hjälpa våra humlor och bin på traven.

​Valet blev i alla fall att hålla den i ljusa färger och det skulle vara rosor och buxbom i. En klassisk éntrerabatt med andra ord.
​Jag köper mina rosor från en tjej som heter Anna i Alingsås, hon odlar sina rosor ekologiskt och de slipper skickas med lastbilar vilket såklart är bra ur miljösynpunkt.

​Jag valde en Myskros "Mozart" och en Bourbonros "Zephirine Drouhain", de blommar hela sommaren och Mozart blommade till och med i Oktober/November! De doftar underbart och är gamla sorter som förtjänar att planteras mer av tycker jag.

​Till detta valde jag att använda mig av tre olika sorters Lavendel, men eftersom Lavendel bara blommar  ett litet tag så valde jag även Kantnepeta. Jag klipper all Kantnepeta i Juli efter att det blommat som bäst, då kommer den med ett till flor och fortsätter blomma tills frosten kommer. Sorterna blev, Lavendel "Aromatico" "Munstead War" och "Hidcote Blue" samt Kantnepeta " Walkers Low".  Jag har satt Lavendel i bakkant och Kantnepetan mot gången in till huset. Då väller den över sådär snyggt :)

​Till detta valdes buxbomklot i två olika storlekar och buxbom i konform. Buxbomen ska hållas liten och klipps flera gånger per år.

​Skötsel: Den här rabatten gödslas med stora mängder kogödsel varje vår och samtidigt klipper jag ner Nepetan och Lavendeln. Lavendeln klipps ner helt till marken vartannat år och putsas lite vartannat. Då håller den sig fin och fluffig. Rosorna klipps inte alls då de inte är rabattrosor. Buxbomen klipps när den behöver det och hela rabatten gödslas med chrysan en gång i månaden fram till augusti då det gödslas med gödsel som ej innehåller kväve. Den vattnas vid behov och allt får vissna ner i egen takt på hösten

​Det är en underbar rabattkombination som blommar från Juni-November här i gbg och har vintergröna inslag.

​Tidig vår i rabatten, precis gödslat med kogödsel och lavendeln är nedklippt helt detta året.
Picture
Bilden nedan är tagen i mitten av oktober från "gräsmattehållet".
Picture
Mozart i full blom, mitten av oktober!
Picture
​En lite dålig bild på när kantnepetan blommade under försommaren! Rosorna är på g som ni ser och sen kommer även lavendel!
Picture
0 Comments

Kurser i vår

1/22/2017

0 Comments

 
Nu har alla kurser blivit klara för i vår! Jag har som vanligt mina kurser ihop med Oscarshöjds Blommor och Trädgård i Floda! :) Och det är även där vi kommer hålla till! Hoppas ni hittar något spännande!
Picture
Picture
Picture
Picture
0 Comments

    Välkommen

    Mitt namn är Anna Theorin och jag arbetar som trädgårdsmästare på min egen firma Theorins Trädgårdar AB. Samt... 
    ​ - Skriver artiklar och Fotar för odla.nu
     -Håller föreläsningar och kurser.
    ​ - Startat och driver "Kolonipodden" tillsammans med Per Dahlberg.
    ​ - Pratar trädgård i P4-Göteborg varje måndag kl 10:00.
    ​ Ja det är mycket trädgård, varje dag. Men jag kan inte annat än älska det!


    Archives

    December 2020
    September 2020
    August 2020
    June 2020
    May 2020
    April 2020
    March 2020
    October 2019
    September 2019
    May 2019
    February 2019
    January 2019
    December 2018
    November 2018
    October 2018
    September 2018
    June 2018
    May 2018
    April 2018
    March 2018
    February 2018
    January 2018
    December 2017
    November 2017
    October 2017
    September 2017
    August 2017
    June 2017
    May 2017
    April 2017
    March 2017
    February 2017
    January 2017
    December 2016
    August 2016
    July 2016
    June 2016
    May 2016
    March 2016
    February 2016
    December 2015
    October 2015
    June 2015
    May 2015
    April 2015
    March 2015
    February 2015
    January 2015
    December 2014
    November 2014
    October 2014
    August 2014
    July 2014

    Categories

    All
    Allmänt
    Allmänt
    Anna Testar
    Buskar
    Färgval
    Färgval
    Färgval
    Frösådd
    Frukt Och Bär
    InstaWeek
    Jonsereds Trädgårdar
    Jonsereds Trädgårdar
    Krukväxter
    Lökar Och Knölar
    Lökar Och Knölar
    Mässor
    Perenner
    Rabatter
    Resor
    Rosor
    Sticklingar
    Tema Inlägg
    Tema Inlägg
    Videoblogg

    RSS Feed

Powered by Create your own unique website with customizable templates.
Photo used under Creative Commons from Swallowtail Garden Seeds